“Checkin sai erittäin matalalla kynnyksellä käyttöön. Usein järjestelmissä on korkeat käyttökustannukset, mutta Checkin pystyi ottamaan kuukauden pilottina ja hinnoittelu oli kohtuullinen. Oli helppoa saada päätös yrityksessä ja perustella, että tällainen havaintojen kirjaamis- ja tikettijärjestelmä tarvitaan ja sitä on helppo lähteä kokeilemaan. Ennen järjestelmät olivat järeitä, kalliisti koodattuja ja jäykkiä. Checkissä on mielestäni kaikki toisin.
Tämähän ei millään tavalla ollut elintarvikepuolelle erikseen suunnattu järjestelmä, vaan pikemminkin ISO-standardeihin perustuva, laatu on keskiössä. Järjestelmän käyttö liittyy meillä yleensä tuotteen laatuun, mikä on ohjannut ohjelman räätälöintiä oikean muotoiseksi. Järjestelmän käyttöönotossa luodaan ensin prosessi. Prosessi sisältää yhden tai useamman seurannan kohteen eli mittarin. Mittarin tyypiksi voidaan määrittää kuittaus, kirjaus tai ajanotto. Käyttöönottoon sai apua ja tukea. Auditoinneissa olemme saaneet paljon kehuja otettuamme Check-järjestelmän käyttöömme 2019. Olemme sen avulla pystyneet todentamaan paremmin asioita.
“Meillä on kaksi isoa tarvetta, toinen liittyy työturvallisuuteen ja toinen poikkeamien havainnointiin”
Aiemmin meillä oli paperinen kirjanpito turvallisuushavaintoihin, joita voivat olla esimerkiksi tapaturmat ja läheltä piti -tilanteet. Nyt ne kirjataan Checkiin, josta merkinnät voi tarkistaa ja seurata määräajoin. Se saatiin otettua heti pilottivaiheessa käyttöön. Meille on nyt muodostunut selkeä prosessi siitä, miten toimitaan, minne kirjataan ja missä kirjaukset käsitellään. Ennakko-odotukset ovat mielestäni toteutuneet täysin.
Tuotteiden laadunvalvonnan ja poikkeamien havainnoinnin kanssa emme päässeet ihan niin nopeasti vauhtiin. Tuntui, että siinä oli aluksi sisäistä muutosvastarintaakin – tämä on kuitenkin mobiilissa toimiva järjestelmä, uusi käytäntö siis. Jouduimme myös hakemaan meille sopivaa tablettia, sillä tyypillisesti yhteys katkeaa varastoissa helposti. Kylmät tilat vaativat myös akuilta enemmän. Nyt, kun meillä on sim-kortilliset laitteet, niin yhteydetkin ovat pelanneet paremmin. Kirjaukset poikkeamahavainnoista valokuvineen tai videoineen pystyy tekemään paikan päällä, mutta jos kirjoittamista on enemmän ja käytössä on vain puhelin, niin sillä kirjoittaminen ei ole kovin sujuvaa. Itse tallennan havainnot usein puhuen, mutta tuotantotiloissa tulee usein eteen se, että taustameteli saattaa aiheuttaa häiriötä.
“Tarkistuslistat ovat meillä päivittäisessä käytössä”
Tarkistuslistat ovat oleellinen osa toimintaamme. Tarkistuslistaominaisuus on Checkissä selkeästi myös parantunut viimeisen vuoden aikana. Kun meille saapuu tavaraerä, esimerkiksi pihvitomaattia Hollannista, meillä on laadunvalvonnassa tiettyjä toimenpiteitä – lämpötilaa, aistinvaraisia havaintoja, punnituksia, sokeripitoisuuksia – jotka tulee varmistaa, ovatko tarkistettavat asiat kunnossa.
Esimerkiksi pakkaamossa on asioita, jotka on tehtävä ja raportoitava joka päivä, esimerkiksi veitsien ja terien tarkastus, välineiden ja linjastojen pesut. Aiemmin ne kirjattiin paperille, ja kun paperiset seurantaraportit olivat seinällä, ne aikaa myöten myös kellastuivat eivätkä olleet arkistointikunnossa. Niiden seuranta ja valvominen oli työlästä, kun piti itse mennä tarkistamaan merkinnät kustakin toimipisteestä. Varsinkin auditoinneissa todentaminen on helpottunut nyt merkittävästi.
Totesimme, että poikkeamahavaintojen kirjaamiselle pitää tehdä jotakin. Näimme, että Check voisi olla työkalu, jota voitaisiin lähteä jonkin verran räätälöimäänkin meidän tarpeisiin.
“Banaanimestareilta on tullut kehuja helppokäyttöisyydestä”
Laadunvalvonnassa olemme päässeet hyvin eteenpäin meidän merkittävimmissä tuotteissamme, kuten banaanin kypsyttämisessä, ja väittäisin, että se on näkynyt asiakkaillekin parempana laatuna. Nykyään meiltä pääsee vähemmän virheellisiä tai huonolaatuisia tuotteita eteenpäin.
Banaanien vastaanoton laatutarkastuksessa on käytössä tarkistuslista, joka täytettiin ennen paperille, joka piti skannata ja tulostaa ostajalle. Siihen merkitään mm. kontin numero, tuotenumero, kuoren kiinteys ja millaiset tulolämpötilat kuormassa on ollut. Banaanimestareilta on tullut kovasti kehuja, kun kaiken pystyy nyt tekemään paikan päällä Checkillä ja työ on paljon vaivattomampaa. Myös tavarantoimittajan suuntaan reklamointikäytännöt ovat parantuneet.
Tällä hetkellä Check on meillä laadunvalvontatyyppisessä käytössä, mutta siihen on viimeisen vuoden aikana tullut valtava määrä uutta. Olen suositellut Checkiä muillekin, esimerkiksi muuttoalan yritykselle. Siellä voi tyypillisesti tulla sellainen tilanne eteen, että vaikkapa nokkakärry osuu ovenkarmiin ja siitä jää jälki. Nyt siitä saa otettua kuvan, jonka voi lähettää asiakkaalle, että tällainen on tapahtunut. Heillä oli selkeä tarve saada kirjattua helposti mahdollinen poikkeama. Tämä soveltuu mielestäni minne vaan, missä pitää saada asioita kirjattua.
Arvokkainta on ollut se, että Check on muokannut meidän tekemistämme enemmän prosessimaiseen tapaan toimia. Yleensäkin hyöty on siinä, että laatu paranee tekemisessä – jokainen ei enää tee eri tavalla asioita. Se parantaa tehokkuutta, vähentää virheitä ja näkyy myös tuloksessa. Sitä vartenhan me loppupeleissä täällä ollaan, että me tuotamme yritykselle arvoa ja asiakkaille loistavia palvelukokemuksia.”